Ga naar de inhoud
Home » Nieuws » Herdenkingen 80 jaar bevrijding Thaliatuin en Britse begraafplaats

Herdenkingen 80 jaar bevrijding Thaliatuin en Britse begraafplaats

“Ja, Ik wil vrede
Dat was het thema van de 80ste Maria Ommegang, die op zondag 30 juni  2024 door onze stad trok. Het werd een bidtocht om de vrede ook in onze huidige wereld.
Deze Ommegang is onlosmakelijk verbonden met de bevrijding van onze stad eind oktober 1944. Groot was de vreugde toen eind oktober 1944 de Nederlandse Driekleur vrolijk wapperde bij zovele huizen. De prijs voor onze vrijheid is duur betaald door zovele jonge soldaten, die zonder ons persoonlijk te kennen hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Meer dan 2400 soldaten liggen hier op de twee erevelden begraven. De namen op de witte kruisen krijgen door de jaren heen steeds meer een gezicht en ook voor hun familie, die na de oorlog hun foto een zichtbare plek konden geven. Met eerbied noem ik vandaag de namen van Britse soldaten, die vandaag precies 80 jaar geleden gesneuveld zijn en hier, op dit ereveld, zijn begraven:

Henry Edgar Hawkins 18 jaar
Frank Williams 18 jaar
Henry Herbert Wilsea Leeftijd onbekend
Howard Charles Turner 24 jaar
Walter John Coldham 21 jaar
James Pendlebury 21 jaar
Thomas James Gately 31 jaar
Hugh Boyd 30 jaar

Ik word stil bij hun leeftijd. Wat kon ik dankzij hen doen toen ik 18 was? Ik kon als een vrije jongen studeren en had een hele toekomst voor mij liggen. Wat dreef hen om hun leven voor onze vrijheid te geven? Die vraag blijf ik stellen en ik vind dat deze moet blijven klinken bij een herdenking als deze.
We leven nu 80 jaar later. Heeft onze wereld van WOII geleerd? Duizenden mensen: soldaten en burgers sneuvelen in de strijd tussen Rusland en de Oekraine, tussen Israel en de Gaza en Libanon In Nigeria en zoveel andere kleinere brandhaarden. Na de Coronapandemie is de wereld veranderd en lijkt ze harder en onverschillig Wie van ons trekt naar de oorlogsgebieden zoals de jonge soldaten 80 jaar geleden. Hoe vangen we de vluchtelingen op?

Ja, ik wil vrede. Die vrede begint hier en nu in onze omgang met elkaar. Kunnen we echt naar elkaar luisteren en lezen achter de woorden, verstaan wat echt gezegd en bedoeld wordt. Durven we ons in te zetten in woord en daad voor de vrede dichtbij en wereldwijd? De helden, die hier begraven liggen zijn toch niet voor niets gestorven. Ze hebben onze vrijheid en dus de vrede met hun leven betaald. Dat mogen we nooit vergeten. Hun engagement moet ons voorbeeld zijn om ons in te blijven zetten voor de vrede.
Moge deze erevelden ons keer op keer laten roepen:  Ja ik wil vrede!”
Vicaris Paul Verbeek