INLEIDING
In 2014 schonk Bergen op Zoom en omgeving veel aandacht aan 70 jaar Bevrijding. Een gelegenheidscomité organiseerde op verzoek van het gemeentebestuur van Bergen op Zoom een scala aan activiteiten om de 70ste verjaardag van de Bevrijding te herdenken en te vieren. Dit comité deed dat in samenwerking met gemeenten en spelers uit de streek en de provincie Zeeland. Hoewel de organisatietijd met krap een jaar erg kort was, slaagde het comité er in een indrukwekkend programma weg te zetten.
Hoogtepunten daarbij waren de toertocht met oude legervoertuigen vanuit Zeeland naar Bergen op Zoom, het defilé dat op deze toertocht aansloot en de internationale herdenking op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom. Bij deze herdenking waren de Gouverneur Generaal van Canada en Prins Maurits als de adjudant van Zijne Majesteit de Koning aanwezig.
Daarnaast waren er tal van kleinere activiteiten, waarvan het effect en de betekenis meestal groot was.Het programma van 2014 was voor het gemeentebestuur van Bergen op Zoom aanleiding aan het gelegenheidscomité te vragen haar werk voort te willen zetten. Dit in aanloop naar 75 jaar Bevrijding in 2019-2020. Daar hebben de leden niet lang over hoeven nadenken. Vrijwel direct na het verzoek van het gemeentebestuur heeft het comité de draad weer opgepakt.
Inmiddels is het comité omgevormd in een stichting en voert als naam: Stichting Bevrijding Brabantse Wal.Het is o.a. deze Stichting die in oktober 2019 op de Brabantse Wal een groots programma samenstelde met herdenkingen en viering van 75 jaar bevrijding.
De naam van de stichting geeft aan dat het werkgebied zich uitstrekt over de Brabantse Wal; de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht.De stichting onderhoudt nauwe contacten en werkt samen met de provincies Noord- Brabant en Zeeland en verenigingen en organisaties in het werkgebied.
KERNBOODSCHAP
Stichting Bevrijding Brabantse Wal legt de focus niet alleen op de Tweede Wereldoorlog. Ze vindt het ook belangrijk de lessen van de Tweede Wereldoorlog naar de tegenwoordige tijd te halen. De spanning in de samenleving en in de wereld neemt toe. Daarom heeft de stichting een kernboodschap geformuleerd, die geïnspireerd is op een uitspraak uit 2014 van de toenmalige Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, Prof. Dr. Wim van de Donk: ‘vrijheid is een werkwoord’. Op basis van deze uitspraak hanteert SBBW de volgende kernboodschap:
‘Leven in vrede en vrijheid is een groot goed, dat niet vanzelfsprekend is. Vrijheid vraagt om grote verantwoordelijkheid van ieder individu en aan vrede en vrijheid moet constant worden gewerkt. Eenieder die in Nederland leeft moet zich er van bewust zijn dat de verworvenheden rondom onze vrijheid grote offers hebben gevraagd’.